Luften vi puster inn, påvirker halsens helse1. Den kan inneholde forurensende stoffer, allergener fra omgivelsene, bakterier eller virus. I halsen er det er lag med slim som beskytter mot infeksjon og holder hinnene i svelget fuktige. Dette slimlaget inneholder også immunceller, enzymer og antistoffer som beskytter mot fremmedlegemer. Når forsvarsmekanismene i halsen er redusert, kan ytre faktorer og smittestoffer føre til smertefull sår hals.

De vanligste miljømessige årsakene til sår hals omfatter følgende:

Luftkvalitet

Endringer i lufttemperatur og -fuktighet kan påvirke det beskyttende slimlaget i halsen og føre til irritert hals. Særlig kald og tørr luft kan påvirke luftrørets selvrensingsprosess ved at den tørker ut luftrøret, noe som påvirker den beskyttende barrieren. Dette kan igjen påvirke forsvarsmekanismene i halsen og gi økt sannsynlighet for infeksjon. Sesongbetonte endringer i lufttemperatur og -fuktighet er ikke de eneste syndebukkene. Klimaanlegg er like skyldige.

Allergi og høysnue2

Høysnue som følge av allergener og pollen i luften kan også være med på å irritere halsen. Når du puster inn, går luften ned i bronkiene og lungene gjennom nesen, munnen og halsen, og pollen i luften kan komme i kontakt med slimhinnene. Kroppen frigjør da histamin, som hos enkelte kan føre til en kløende, prikkende eller kriblende følelse i halsen eller ganen, samt i øynene eller nesen.

Høysnue er stort sett svært sesongbetont og er vanligvis verst sent om våren.

Aktiv og passiv røyking3

Når slimet i halsen er intakt, danner det en beskyttende barriere og stopper smittestoffer fra å trenge gjennom vevet i halsen. Ved aktiv eller passiv røyking over lengre tid kan slimlaget i halsen skades.

Viktig: Passiv røyking kan være like skadelig for halsen som aktiv røyking. I begge tilfeller inneholder luften som pustes inn, stoffer som er skadelige for slimbarrieren.

Miljøforurensning

Partikler og forurensende stoffer fra industriprosesser og trafikk kan føre til en betennelsestilstand i halsen ved at slimhinnen og cellene under den irriteres.

Kjente sesonginfeksjoner

Virus og bakterier kan skade slimlaget i halsen ved at de trenger gjennom den beskyttende barrieren og formerer seg under den. Dette forårsaker betennelse, som fører til smerte, hevelse og rødhet i halsen.

Sosial kontakt

Når vi er sammen med andre mennesker, er det økt sannsynlighet for å bli smittet av virus og de bærende bakteriene til viruset. Nå vi snakker, roper og synger, kan det frigis dråper som inneholder virus og bakterier, i luften. Slike aktiviteter kan også irritere halsen og anstrenge stemmebåndene og musklene i halsen. Det finnes mer enn 100 forskjellige virus som kan gi forkjølelse, og de fleste smitter via infiserte dråper som kommer ut i luften, vanligvis når noen nyser eller hoster. Hvis immunforsvaret er redusert, er risikoen for infeksjon enda større. Smittestoffer som forårsaker slike sykdommer, finnes på alle typer overflater. Du bør derfor være spesielt forsiktig på offentlige steder og bruke et papirtørkle hvis du må hoste eller nyse, for å unngå å smitte andre.

Lær mer om vanlige symptomer på tørr hals eller sår hals. 

Medikamentell behandling av sår hals

Hvis halsen din er svært smertefull og betent, kan Strefen-spray og -halstabletter bidra til å lindre smerten og betennelsen. Begge disse produktene er betennelsedempende, gir smertelindring og reduserer hevelse. Særlig halssprayen har langvarig effekt og reduserer smerte og betennelse i opptil seks timer.

Når bør jeg oppsøke lege ved sår hals?[4]

Sår hals går ofte over av seg selv, og smerten kan lindres med egenbehandling og andre lokalbehandlinger. Hvis symptomene vedvarer, ikke blir bedre eller forverres, må du kontakte fastlegen. Her er noen ting du bør være oppmerksom på:

  • Symptomene forverres, eller det er ingen bedring etter tre dager, selv etter at du har tatt grep for å lindre den såre halsen.
  • Du har symptomer som kortpustethet, pustevansker eller store problemer med å svelge.
  • Du har ofte vondt i halsen.
  • Du har høy feber.

Forebygge sår hals

Det er et par ting du kan huske på hvis du vil minimere risikoen for sår hals:

  • Sørg for at du har et balansert kosthold med rikelig med frukt og grønnsaker.
  • Få deg en god natts søvn – åtte timer hver natt holder som regel for de fleste.
  • Det er viktig å trene, utendørs er best.
  • Prøv å unngå stress – selv om hverdagen ofte er stressende, kan du prøve å finne måter å slappe av på.
  • Unngå røyking – både aktiv og passiv.
  • Styrk immunforsvaret – dette kan enkelt gjøres med egenbehandling, for eksempel ved å drikke fruktsmoothie for å bygge opp forsvarsmekanismene.
  • Drikk rikelig med væske for å holde svelget fuktig.
  • Sørg for et godt inneklima. Unngå trekk og sørg for at det er nok fuktighet.
REFERANSER